Taşınmaz malda tapu ile malik olan paydaş veya paydaşlar tarafından diğer paydaşlara karşı ortaklığın giderilmesi davası açılabiliyor. Peki ortaklığın giderilmesi davası aşamaları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...
Ortaklığın giderilmesi davası aşamaları!
Gayrimenkulde tapu ile malik olan paydaş veya paydaşlar tarafından diğer paydaşlara karşı açılan ortaklığın giderilmesi davası, gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için açılıyor.
Ancak, gayrimenkulde, mülkiyet hissesi olmayıp intifa hakkı bulunan şahsın ortaklığın giderilmesi davası açması söz konusu olmuyor.
Ortaklığın giderilmesi davası, gayrimenkulün bulunduğu yerin Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılıyor. Mahkemeye paydaş bir dilekçe ile müracaatta bulunabiliyor. Peki ortaklığın giderilmesi davası aşamaları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...
Yapılan müracaatın ardından açılan davada paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriyor.
Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa sunuluyor.
Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı bir durum oluyor.
Ortaklığın giderilmesi davası harcı ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com