Ortaklığın giderilmesi davası, ortak mülkiyette olan taşınmazın ortaklığın giderilmesi istemine karşı açılıyor. Peki ortaklığın giderilmesi davaları hangi mahkemede açılır? diyorsanız işte yanıtı...
Ortaklığın giderilmesi davaları hangi mahkemede açılır?
Ortaklığın giderilmesi için açılacak olan ortaklığın giderilmesi davalarının amacı ortakların paylaşımda yaşadıkları uzlaşmazlığın giderilmesi olarak ifade ediliyor. Bu noktada ortak malın, ya da ortak gayrimenkulün taksiminin nasıl yapılacağının çözülememesi ortaklığın giderilmesi davası açılmasına sebep oluyor.
Medeni Kanunun 628. Maddesine göre ortak malın ya da gayrimenkulün ortaklar arasında paylaşımı konusunda çıkan uzlaşmazlık, açılacak olan ortaklığın giderilmesi davası (izale-i şuyu) sonucunda mahkemenin paylaştırma işlemini yapması yada mahkeme tarafından satışının gerçekleştirilmesi ve bedelin paylaştırılması ile gideriliyor.
Söz konusu ortak mal ya da gayrimenkul paylaştırılabilir nitelikte ise satış yapılmadan ortaklar arasında paylaştırılıyor. Mahkeme tarafından satış, ancak paylaşımın yapılamadığı durumlarda ve açık arttırma usulü ile yapılıyor.
İzale-i şuyu davası olarakta bilinen ortaklığın giderilmesi davası, davacıların dışında kalan paydaşlar aleyhine açılıyor. Davada bütün paydaşların davalı olarak gösterilmesi gerekiyor. Aksi halde, davalı olarak gösterilmeyenler varsa onların da davaya dahil ediliyor. Peki ortaklığın giderilmesi davaları hangi mahkemede açılır? diyorsanız işte yanıtı...
Hukuk Muhakemeleri Kanunun 4. Maddesinin b bendine göre ortaklığın giderilmesi davaları Sulh Hukuk Mahkemelerinin görev alanına giriyor.
Ortaklığın giderilmesi davası dilekçe örneği!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com