29 / 03 / 2024

Ortak alan ısı kaybı nedir?

 Ortak alan ısı kaybı nedir?

26847 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik esaslarına göre hesaplanan ortak alan ısı kaybı nedir?


Ortak alan ısı kaybı nedir?

Ortak alan ısı kaybı 14 Nisan 2008 tarihinde 26847 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik esaslarına göre hesaplanıyor.

Bilindiği üzere kazan dairesinde ısıtılan sıcak su (musluklardan akan sıcak su) ve ısınma suyu (peteklerde bulunan sıcak su) boru tesisatı ile dairelere dağıtılıyor.

Bu dağıtım esnasında kazan dairesinden binanın en tepesine kadar giden su tekrar kazan dairesine geri gelerek tekrar ısıtılmakta ve tekrar aynı hat üzerinde ilerlemektedir.

Bu işlem sürekli olarak tekrarlanmakta ve bu dolaşım esnasında sıcaklık kayıpları meydana gelmektedir. Sistem kazan dairesinde suyun sıcaklıklarını sarfiyat olsun veya olmasın belli bir seviyede muhafaza etmek zorundadır.

Bu zorunluluk sisteme belli bir gaz tüketimi yaptırmaktadır. Mevcut ısı kayıpları bu esnada meydana gelmekte ve  kat sakinlerinden dairelerin metrekarelerine göre paylaştırılıyor.

Bina ile ilgili iş ve işlemlerde Yönetmeliğe uygunluk

(1) Yeni bina tasarımında, mevcut binaların proje değişikliği gerektiren esaslı onarım ve tadilat projelerinde, ısıtma veya sıhhi sıcak su sistemlerine ait mekanik tesisat değişikliklerinde binanın özelliklerine göre bu Yönetmelikte öngörülen esaslar göz önüne alınır.

(2) Binanın;

a) Merkezi ısıtma ve sıhhi sıcak su tesisat projeleri konu ile alakalı olarak diğer kanunlarda yer alan hükümlere ve bu Yönetmelikte öngörülen şartlara uygun değil ise, yapı ruhsatı verilmez.

b) Bu Yönetmelikte öngörülen esaslara uygun projesine göre, imalat yapılmadığının tespit edilmesi halinde, bu eksiklikler giderilinceye kadar binaya yapı kullanma izin belgesi veya çalışma ruhsatı verilmez.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan ve hakkında tereddüde düşülen hususlar

(1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hususlar hakkında Türk Standardları; Türk Standardının olmaması halinde, Avrupa Standardları esas alınır. Türk Standardlarında veya Avrupa Standardlarında düzenlenmeyen hususlar hakkında, milletlerarası geçerliliği kabul edilen standardlar da kullanılır.

(2) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında tereddüde düşülen hususlar hakkında Bakanlıktan yazılı görüş alınarak bu görüşe göre işlem yapılır.


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com