28 / 03 / 2024

Miras sözleşmesi nedir?

 Miras sözleşmesi nedir?

Miras sözleşmesi nedir? Miras bırakan kişi ile üçüncü kişi arasında ölüme bağlı olarak yapılan tasarruf şeklindeki sözleşme türü olarak biliniyor. Peki miras sözleşmesi nasıl iptal edilir?


Miras sözleşmesi nedir?

Miras sözleşmesinin geçerli olabilmesi için resmi vasiyetname şeklinde düzenlemesi gerekiyor. Miras sözleşmesini yapan taraflar, dileklerini resmi memur önünde belirtirler ve düzenlenen sözleşmeyi, resmi memur ve iki tanık önünde imzalanıyor. 


Miras sözleşmesi nasıl iptal edilir?

Miras sözleşmesi, iki tarafın yapacağı yazılı anlaşma ile her zaman ortadan kaldırılabiliyor. Peki nasıl...

Miras sözleşmesi yolu ile mirasçı tayin edilen veya kendisine belirlenen bir mal bırakılan kişi, miras sözleşmesi yapıldıktan sonra, miras bırakana karşı, mirasçılıktan çıkarılma nedeni oluşturan davranışta bulunursa; miras bırakan kişi miras sözleşmesini tek taraflı olarak ortadan kaldırabiliyor. Tek taraflı ortadan kaldırma, vasiyetnameler için kanunda öngörülen şekillerden biriyle yapılıyor.

Miras sözleşmesi şartlarına göre sağ kalanlar, edimleri isteme hakkı bulunan taraf, bu edimlerin sözleşmeye uygun olarak yerine getirilmemesi veya güvenceye bağlanmaması halinde Borçlar Hukuku kuralları uyarınca sözleşmeden dönebiliyor. Mirasçı olarak atanmış olan veya kendisine belirli mal bırakılan kişi miras bırakanın ölümünde sağ değilse, miras sözleşmesi kendiliğinden ortadan kalkıyor.

Miras bırakandan önce ölen kişinin mirasçıları, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, ölüme bağlı tasarrufta bulunandan, miras sözleşmesi uyarınca elde ettiği ölüm tarihindeki zenginleşmeyi geri isteyebiliyor.


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com