28 / 03 / 2024

Merkezi sistemde fatura nasıl hesaplanır?

Merkezi sistemde fatura nasıl hesaplanır?

Merkezi ısıtma sistemi; her dairenin ne kadar ısı tükettiğini belirlemek amaçlı kurulan bir sistem oluyor. Peki Merkezi sistemde fatura nasıl hesaplanır? Merkezi sistemde faturalandırma nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı...


Merkezi sistemde fatura nasıl hesaplanır?

Merkezi ısıtma sistemi: Bir merkezden elde edilen ısıtma enerjisinin binalara dağıtılmasını ve bağımsız bölümlerin ısıtılmasını sağlayan sistemi olarak ifade ediliyor. 


Bir binanın çeşitli bölümlerinin, bir merkezden borularla sevk edilen sıcak su veya buharla, ya da kanallarla sevk edilen sıcak hava ile ısıtılma sistemi olarakta tanımlanabiliyor. 


Dairelerde kombi veya soba bulunmuyor. Merkezi ısıtma sistemi ile doğalgaz veya kömür ile kazan vasıtasıyla açığa çıkarılan ısının boru ve petekler aracılığıyla binaya paylaştırılması söz konusu oluyor. Peki Merkezi sistemde fatura nasıl hesaplanır? Merkezi sistemde faturalandırma nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı...


Isı pay ölçerle, merkezi sistem ile ısınan binalarda her evin tüketimini bireysel olarak hesaplayan ve bu hesaplamalar doğrultusunda binaların ısı giderinin adil şekilde paylaştırılmasını sağlanıyor. Isı pay ölçer dairenin yakıt bedelini belirlediği için faturasınıda kendi oranında kat maliklerinin ödemesi gerekiyor.


Isı pay ölçer sistemi, enerji tasarrufu açısından önemli oluyor. Bu mekanizma ile, ortam sıcaklığının yeterli olması halinde termostatik vanadan geçen sıcak su kesiliyor. Böylece gereksiz yere enerji harcanmış olmuyor.


Isı pay ölçer radyasyon yayar mı?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com