23 / 04 / 2024

Merkezi ısıtma sistemi nedir?

 Merkezi ısıtma sistemi nedir?

Bir binanın veya herhangi bir konutun ısınma sistemi olarak kullanılan merkezi ısıtma sistemi nedir? İşte yanıtı...


Merkezi ısıtma sistemi nedir?


Bir binada bulunan çeşitli bölümlerinin, bir merkezden sağlanan borularla sevk edilen sıcak su veya buharla, ya da kanallarla sevk edilen sıcak hava ile ısıtılma sistemine merkezi ısıtma deniyor. Merkezi ısıtma, genel olarak, soğuk iklimlerdeki özel apartman veya kamu binalarında kullanılıyor.


Merkezi ısıtma sistemlerinde genelde döküm radyatör kullanılıyor. Radyatör burada, ısıyı ortama konveksiyon (taşınım) yolu ile ileten bir ısı transfer aracıdır. . Genelde binalarda radyatörler duvarlara monte edilir, fakat radyatör kullanılmadan özel boruların zemin altına gömme yapılması ile zeminden ısıtma yapılan merkezi ısıtma tesisatları kullanılıyor.


Merkezi ısıtma sisteminin bulunması, antik Roma dönemine kadar uzanıyor. Antik Roma'da villalarda ve hamamlarda zemin ve duvarlarda döşenmiş hava kanalları bulunuyor. Kanallar, yakılan bir ateş vasıtası ile ısıtılan havayı taşıyorlar. 


Isıtma elemanlarının iyi verim açısından ısı kaybının en fazla olduğu bölüme yerleştirilmesi gerekiyor. Bu bölümlerde genel olarak pencere altları olarak belirleniyor. Isıtma sistemlerinin asıl amacı ortamı/binayı istenen sıcaklıkta tutmak, yani dış ortama olan ısı kaybını karşılamaktır. Yani ısıtma sistemlerinin verimli olabilmesi için kayıpları önlemek yani iyi bir yalıtım yapmak önem arz ediyor.