29 / 03 / 2024

Mayıs ayı kira zam oranları yarın saat 10:00'da açıklanacak!

 Mayıs ayı kira zam oranları yarın saat 10:00'da açıklanacak!

Yenilenen mesken kira sözleşmelerinde kira bedeline ÜFE oranları baz alınarak zam yapılıyor. Bu oranları her ay TÜİK açıklıyor. Mayıs ayı kira zam oranları yarın saat 10:00'da açıklanacak...


Yenilenen ev kira sözleşmelerinde kira bedeline ÜFE oranları baz alınarak zam yapılıyor. ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


ÜFE oranları 4 farklı oranı içerisinde barındırıyor. 3 Nisan'da açıklanan verilere göre yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,04 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,04, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,38, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,09 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,89 artış gösterdi.

 

Kanunda yukarıdaki oranlardan hangisinin kullanılacağının belirsiz olmasına karşın Yargıtay "on iki aylık" oranların kullanılması gerektiği yönünde karar aldı.


Buna göre meskendeki kiracıya Nisan ayında yüzde 6,89 oranında zam yapıldı. Mevcut kira bedeli 1000 lira olan bir kiracının yeni kira bedeli 1068,9 lira oldu.

 

Mayıs ayında yenilenecek kira sözleşmeleri için ise artış hesabında kullanılacak enflasyon oranları yarın saat 10:00'da açıklanacak.




Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com