21 / 09 / 2024

Mart ayı kira artışı 2015!

 Mart ayı kira artışı 2015!

Kira artış oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.Mart ayı kira artış oranları da açıklandı.Peki Mart ayında kiracıya ne kadar zam yapılacak? İşte Mart ayı kira artışı 2015..


Mart ayı kira artışı 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kira bedeline zam yapılabiliyor.

Söz konusu kiracıya yapılacak olan zamlar,bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla yapılıyor.Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.

Kira artışları üfeye göre hesaplanıyor. Üfe hesaplaması yalnız mesken kiralamalarında zorunlu oluyor. Kanunda yapılan değişiklikler gereğince, işyerlerindeki ÜFE hesap zorunluluğu 2020 yılına erteleniyor.

Mesken kira zammında kullanılacak ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. 3 Mart'ta açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,20 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,53 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,79 artış gösterdi.

Kira hesaplamasında yukarıdaki oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre en fazla yüzde 3,10 oranında zam yapılacak.

Örneğin 1100 TL kira bedelinizin olduğunu düşünelim.Mart ayında kiranıza yüzde 3,10 artış olacağını düşürsek,zamlı kira bedeliniz 1134,1 TL oluyor.

Kira artış oranı hesaplama programı!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com