18 / 04 / 2024

Mart 2018'de kiracılara ne kadar zam yapılacak?

 Mart 2018'de kiracılara ne kadar zam yapılacak?

Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranlarını her ay Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor. Mart ayında kullanılacak oranlar da bugün açıklandı. Peki Mart 2018'de kiracılara ne kadar zam yapılacak? diyorsanız işte yanıtı...



Kira sözleşmesi Mart ayında yenilenen kiracılara, mal sahipleri senelik zam yapacak. Yapılacak bu zam konutlarda enflasyon oranlarında hesaplanacak. İşyerinde ise sözleşmede belirtilen oranlarda artış yapılabilecek.


Bilindiği üzere Borçlar Kanunu ile kira artış sınırı üretici fiyat endeksi oranları ile sınırlanıyor. Ancak bu uygulama 2020 yılına kadar işyerleri için uygulanmıyor. Bu tarihe kadar işyerindeki kiracıya sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranlarda zam yapılabiliyor.


Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranlarını her ay Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor. Mart ayında kullanılacak oranlar bugün açıklandı.  Peki Mart 2018'de kiracılara ne kadar zam yapılacak? diyorsanız işte yanıtı...


Açıklanan verilere göre Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %2,68 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %2,68, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,69, bir önceki yılın aynı ayına göre %13,71 ve on iki aylık ortalamalara göre %15,50 artış gösterdi.


Kira artış oranı on iki aylık ortalamalar olduğu için Mart ayında meskendeki kiracıya yüzde 15,50 oranında zam yapılabilecek.




Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Konuttimes.com