19 / 04 / 2024

Mantolama yapılmazsa cezası ne olur?

Mantolama yapılmazsa cezası ne olur?

Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre binalarda mantolama yapılması zorunlu tutulan mantolama,ısı kayıplarının azaltılması ve enerji tasarrufu sağlanabilmesi için yapılıyor.Peki mantolama yapılmazsa cezası ne olur? İşte mantolama cezası..


Mantolama yapılmazsa cezası ne olur?

Mantolama, tüm binanın ısıya karşı izolasyonu amacıyla yapılıyor. Buna karşın binada bir konutun korunması için yapılmıyor. 


Anayapının izolasyonu için yapılan masraflar ortak gider olarak kabul ediliyor ve başka türlü anlaşma olmadığı sürece kat maliklerinin arsa payına göre masrafa katılmaları gerekiyor.


Mantolama ile ilgili olarak sıkça sorulan sorular arasında, dükkanlarla birinci kat arasında kalan yerlerin ortak alan olarak sayılıp sayılmadığı ve buna bağlı olarak mantolama masrafının kat malikleri kurulu tarafından karşılanıp karşılanmayacağı konusu yer alıyor.


Dairelerin tavanları gibi dükkan tavanları da ortak alanlar kapsamına girmiyor. Bu nedenle orada yapılacak mantolama işleminin kat malikleri kurulu tarafından değil, oranın kat maliki tarafından karşılanması gerekiyor.


2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği'ne göre yeni binaların mantolama yapılarak inşaa edilmesi gerekirken,eski binaların ise 2017 yılına kadar mantolama yaptırması gerekiyor.


Peki mantolama yapılmazsa cezası ne olur? İşte mantolama cezası.. 


Mantolama yaptırmayan binalar için bazı yasal yaptırımlar söz konusu oluyor. Örneğin, mantolaması yapılmayan gayrimenkuller üzerinde alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Ayrıca, doğal gaz ve kombi gibi abonelikler de yaptırılamıyor.

Mantolama m2 fiyatları 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com