25 / 04 / 2024

Mal beyanı yapılmazsa ne olur?

 Mal beyanı yapılmazsa ne olur?

Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Kanun kapsamında sayılan kamu görevlilerinin bildirim vermeleri zorunlu tutuluyor. Peki belli dönemlerde yenilenmesi de gereken mal beyanı yapılmazsa ne olur? İşte yanıtı...


Mal beyanı yapılmazsa ne olur?

Mal beyanı kanununa veya genel ahlaka uygun olarak sağlandığı ispat edilemeyen mallar veya ilgilinin sosyal yaşantısı bakımından geliriyle uygun olduğu kabul edilemeyecek harcamalar şeklinde ortaya çıkan artışlar haksız mal edinme olarak tanımlanıyor.


Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik kapsamında "Mal beyanı yapılmazsa ne olur?" sorusunun yanıtı şu şekilde açıklanıyor:


Zamanında mal bildiriminde bulunmama hali:

İlgili Yönetmelikte belirtilen süreler içinde mal bildiriminde bulunmayanlara, bildirimin verileceği mercilerce yazılı olarak ihtarda bulunulur. 


Bu ihtar, ilgilisine Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ olunur. İhtarın kendisine tebliğinden itibaren bir ay içinde bildirimde bulunmayanlar hakkında gerekli işlem yapılmak üzere yetkili Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.


Müfettiş ve muhakkikler de, soruşturma ile ilgili olarak verdikleri süre zarfında mal bildiriminde bulunmayan hakkında yetkili Cumhuriyet başsavcısına suç duyurusunda bulunurlar.


Mal beyanı yenileme dönemi

Görevine devam eden; mal beyanı vermek ile yükümlü olan kamu çalışanlarının belli dönemlerde beyanlarını yenilemeleri gerekiyor. Bu kişilerin sonu 0 ve 5 ile biten yılların en geç Şubat ayı sonuna kadar beyanlarını yenilemeleri şart.