23 / 04 / 2024

Mahcuz nedir?

 Mahcuz nedir?

Mahcuz, İcra ve iflas kanunu gereğince uygulanan haciz işlemlerinde karşımıza çıkıyor. Peki mahcuz ne demektir? Mahcuz mal ne demek? İşte mahcuz mallar ile ilgili sorularınızın yanıtı...


 Mahcuz nedir?

"Mahcuz" kelimesi icra meselelerinde karşımıza çıkan bir terimdir. Mahcuz kelime anlamı olarak "Haczolunmuş; hacizli; üzerine haciz konulmuş" anlamına geliyor.

Bir diğer ifade ile mahcuz alacaklı tarafından, alacağına karşılık olmak üzere mahkeme tarafından rehin yerine konmuş olan malları ifade etmek için kullanılıyor.

Bilindiği üzere haciz, borçluya uygulanan bir işlem oluyor. Bu işlem ile alacaklı, borçlunun borcunu ödememesi halinde, söz konusu borcun tahsilini sağlamak için icra yolunu kullanması ile meydana geliyor.

Haciz, borçlunun borcunu ödememesi halinde alacaklının da  İcra Müdürlüğü'ne gidilerek takip talebinde bulunması ile başlıyor. İcra Müdürlüğü talep doğrultusunda borçluya borcunu ödemesi için bildirimde bulunuyor. Borçlunun, ödeme emrini aldıktan sonra kendisine verilen süre içerisinde borcunu ödemesi gerekiyor.

Haciz, borçlunun sahip olduğu taşınır ve taşınmaz mallarına; borçlu olduğu miktar kadar konuyor. Haciz konulan mallar "mahcuz mal" olarak nitelendiriliyor.

İhtiyati haciz..

Alacaklının, alacağını kanıtlayan bir çek, senet gibi belgesinin olması halinde; borçlunun söz konusu borcu ödememek için kaçma ihtimaline karşın, mahkeme tarafından verilen bir karar ile yapılıyor.