29 / 03 / 2024

Konut kredisi peşinat oranında değişiklik!

Konut kredisi peşinat oranında değişiklik!

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) alınan kararlara göre, konut kredisinde peşinat oranında değişikliğe gidiliyor...


Konut teminatlı kredi oranı yüzde kaç?


Konut kredisi peşinat oranında değişiklik!

Konut kredisi, mesken sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakit parası bulunmayan kişiler tarafından kullanılıyor.


Ev sahibi olmak için kullandırılan krediler, uzun vadeli ve düşük faiz oranlı oluyor. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olan uygulamaya göre, evin yüzde yüzüne kredi verilmiyor


Evin ancak yüzde 75'ine kadar konut kredisi verilebiliyordu. Yüzde 25'lik kısmı ise tüketicinin ğeşin olarak ödemesi gerekiyordu.  


Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) alınan kararlara göre, konut kredisinde peşinat oranında değişikliğe gidiliyor.


Düzenlemelerin hayata geçirilmesi ile birlikte konut kredilerinde, kredi tutarının teminat olarak alınan konutun değerine oranına ilişkin sınırı ise yüzde 75'ten yüzde 80'e çıkarılacak. 


Böylece ev almak için biriktirilen peşinat oranı yüzde 25'ten yüzde 20'ye düşmüş olacak.


Örnek uygulama 

Satın alınmak istenen taşınmazın değerinin 300 bin lira olduğunu düşünelim. Mevcut uygulamaya göre bankalar bu ev için en fazla 225 bin lira kredi verebiliyor. Geriye kalan 75 bin liralık kısmın peşinat olarak verilmesi gerekiyor.


Ancak düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile 300 bin liralık bu ev için banka 240 bin lira kredi verebilecek. Böylece peşinat için biriktirilecek miktar 60 bin lira olacak. Böylece tüketici 15 bin lira daha az biriktirerek ev sahibi olabilecek.



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com