25 / 04 / 2024

Konut kredisi nedir?

 Konut kredisi nedir?

Konut kredisi, konutun teminat altına alınması şartıyla verilen bir tüketici kredisi olarak biliniyor. Peki konut kredisi vadesi kaç yıl? İşte yanıtı...


Konut kredisi nedir?

Konut kredisi, konutun teminat altına alınması şartıyla verilen bir tüketici kredisidir. Konut kredisinin vadesi 5 ila 30 yıl arasında değişiyor.

Türkiye’de uygulanan konut kredilerindeki faiz oranları sabittir. Yani kredinin vadesi boyunca ödenecek kredi taksit tutarı değişmemektedir. İlk başta bakıldığında, faizin sabit olması tüketiciler açısında oldukça avantajlı görülmüyor. Ancak bankalar kredi maliyeti riskini, alınan kredi faizinin içinde hesapladıkları için sabit faizli kredilerin oranları, olması gerektiğinden daha da yüksek oluyor. Değişken faiz sistemi ise henüz bankalarca uygulanmasa da, Mortgage yasası ile hayata geçeceği bekleniyor.
Değişken faizli kredi ise, belirlenen bir endekse göre, kredi taksitine uygulanan faizin de değişmesi anlamına geliyor. Böylelikle piyasadaki faizler düşerse, aylık taksitler düşer; tam tersi olarak da faizler yükselince taksitler yükselir. Ancak değişken faizli kredilerde, bankalar, kredi maliyetini kredi alan kişiye yansıttıkları için, bu sistemde uygulanan faiz oranları daha düşük oluyor. Mortgage yasası ile bu faiz sisteminin gelerek, genel konut kredisi faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.

Mehmet TAŞ/Konuttimes.com