25 / 04 / 2024

Konut kredisi nasıl iptal edilir?

Konut kredisi nasıl iptal edilir?

Kişinin toplam geliri, peşinat, taşınmaz malın özelliklerine bakılarak konut kredisi veriliyor.Peki konut kredisi iptal edilebilir mi?Konut kredisi nasıl iptal edilir?İşte konut kredisinin iptaline ilişkin bilgiler..


Konut kredisi nasıl iptal edilir?

Bankalara konut kredisi için başvuru yapan ve geliri olduğu tespit edilen kişilere veriliyor.Kredi başvurusunun onaylanması için kredi özgeçmişi,kişinin toplam geliri,peşinat,taşınmaz malın özellikleri gibi kriterlere de bakılıyor.


Konut kredisi için bankaya başvuruda bulunulmasının ardından,konut için ekspertiz bir değer belirliyor. Belirlenen değer üzerindenkonutayüzde 75 oranında kredi verilebiliyor.


Konut kredisi için ödenmesi gereken masraflar da bulunuyor.Konut kredisinde dosya masrafı kredinin toplam maliyetini doğrudan etkiliyor ve konut kredisi faiz oranlarına göre değişiklik gösteriyor. Ancak bankaların açıkça belirtmediği masrafların iadesi yapılabiliyor.Peki konut kredisi iptal edilebiliyor mu?


Konut kredisnin iptali ile ilgili Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi'nin verdiği bir karar da bulunuyor.


Buna göre konut kredisi iptali söz konusu olabiliyor. Konut kredisi sözleşmesi imzalanmış fakat tapuda çıkan sorunlardan dolayı alım satım işlemleri gerçekleşmeyen durumlarda kredi sözleşmesinin banka tarafından iptali gerçekleştirilmesi gerekiyor.


Bazı bankalar tarafından iptal söz konusu olduğunda, ceza uygulanabiliyor. Buna karşılık konut kredisinde henüz sözleşme imzalanmamış ise, bankaya sadece kredinin kullanılmak istenmediği söylenebiliyor.


Konut kredisi kimler alabilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com