19 / 04 / 2024

Konut kredisi erken nasıl kapatılır?

 Konut kredisi erken nasıl kapatılır?

Bankalardan konut sahibi olmak için alınan konut kredisinin erken kapatılmasına ilişkin hususlar Tüketici Kanununda yer alıyor.Buna göre konut kredisi erken nasıl kapatılır?


Konut kredisi erken nasıl kapatılır?

Taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi konut kredisi olarak karşımıza çıkıyor.


Kredi kullanmak için ilk başvuru bankaya gidilerek  yada internet üzerinden yapılabiliyor.Ön talebin onaylanması halinde kredi için resmi süreç başlamış oluyor.


Konut kredisi ödemeleri bittiği takdirde kredi kapatılıyor. Ancak konut kredisini vadesinden önce yatırmak isteyenler de olabiliyor.


Bu durumda, bankalar, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü oluyor.


Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebiliyor. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemiyor.


Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemiyor.

Konut kredisi erken ödeme indirimi hesaplama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com