25 / 04 / 2024

Kiralayanın malik olması zorunlu mudur?

 Kiralayanın malik olması zorunlu mudur?

Kiralama, bir konutun, bir mülkün veya taşıt gibi herhangi bir şeyin belli bir bedel karşılığında, bir süre için sahibi tarafından başkasına verilmesi olarak tanımlanıyor. Peki kiralayanın malik olması zorunlu mudur?


Kiralayanın malik olması zorunlu mudur?


Kira sözleşmesi, bir malin kullanılmasının, (genellikle belli bir süre için) belli bir bedel karşılığında, başka bir kişiye bırakılmasını düzenleyen, karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanıdır.

Kira sözleşmesi, adi kira ve hasılat kirası olmak üzere ikiye ayrılır. Adi kira, ücret karşılığında bir şeyin kullanılmasının devredilmesidir. Hasılat kirası ise hasılat (ürün/gelir) getiren bir malin veya hakkin kullanımının ve ürünlerinden yararlanmanın devredilmesidir.


Kiraya veren, müşterek mülkiyette paydaşlardan biri veya iştirak halinde mülkiyette ortaklardan biri olarak, üçüncü şahıslarla veya paydaşlardan biri ile kira sözleşmesi yapabilir.

Kira sözleşmesinin yapılabilmesi için, müşterek mülkiyete tabi mal için pay ve paydaş çoğunluğu gerekir. İştirak halinde mülkiyete tabi bir mal ise tüm ortaklar tarafından kiraya verilebilir. Bu kurala uyulmadan yapılan kira sözleşmesine taraf olmayan ve bu ilişkiye rıza göstermeyen paydaş/ortak, kiracı aleyhine müdahalenin önlenmesi davasını vd. davaları açabilir. Böyle bir durumda kiralayanın, kiracıya karşı sorumluluğu vardır.


Peki kiralayanın malik olması zorunlu mudur?


Kiralayanın mutlaka malik olması gerekmez. Kira konusu malı kiracıya teslim edebilecek ve kira sözleşmesinin kiraya verene yüklediği borçları yerine getirebilecek herkes, kiralayan olabilir.

Eğer kiraya veren malik değilse, sözleşmenin kendisine yüklediği borçları yerine getirememekten dolayı kiracının uğradığı zararı tazmin etmek zorundadır.