18 / 04 / 2024

Kiracının tahliyesi 2014!

 Kiracının tahliyesi 2014!

Ev sahibi ile kiracı arasında ilişkileri düzenleyen Borçlar Kanunu hükümlerine göre kiracının tahliyesi istenirken bazı gerekçelerin söz konusu olması gerekiyor. İşte kiracının tahliyesi 2014 esasları...


Kiracının tahliyesi 2014!

Ev sahibi ile kiracı arasında ilişkileri düzenleyen Borçlar Kanunu hükümlerine göre kiracının tahliyesi istenirken bazı gerekçelerin söz konusu olması gerekiyor.

Ancak, yine aynı kanun hükümlerine göre kiralamada on senesi dolan kiracılar hiçbir gerekçe gösterilmeden tahliye edilebiliyor.

1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan bu uygulamanın yasal dayanağı Borçlar Kanununda madde 347'de karşımıza çıkıyor. Kanuna göre on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor. Peki 10 yıllık kiracı nasıl tahliye edilir?

10 yıllık kiracının tahliye edilmesi..

10 yıllık kiracının tahliyesi için sözleşme uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunulması gerekiyor. Bunun dışında ev sahibinin herhangi bir gerekçe göstermesine gerek duyulmuyor.

On senelik kiracı tahliye mevzuatı:

MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.

Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.

Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com