19 / 04 / 2024

Kira sözleşmesinin şekli nasıl olmalıdır?

 Kira sözleşmesinin şekli nasıl olmalıdır?

Bir malın kullanılmasının, belli bir bedel karşılığında, başka bir kişiye bırakılmasını düzenleyen, karşılıklı ve birbirine uygun irade beyanı kira sözleşmesi olarak tanımlanıyor. Peki kira sözleşmesinin şekli nasıl olmalıdır?


Kira sözleşmesinin şekli nasıl olmalıdır?


Kanunen belli bir şekil şartı olmadığından sözleşmenin, yazılı veya sözlü olarak yapılması mümkün olduğu gibi, tarafların, aralarında kira ilişkisi olduğu yönündeki davranışları da sözleşmenin kurulması için yeterlidir.

Kira sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması, sözleşmenin ispati, başlangıcının ve süresinin belirlenmesi vd. hususların tespiti için gereklidir. 


Zira, taraflardan biri kira ilişkisinin varlığını kabul etmediği zaman, diğer tarafın bunu ispatlayabilmesi için yazılı sözleşmeye ihtiyacı vardır; sözleşmenin varlığı tanıkla ispatlanamaz. Kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan kira sözleşmelerinin geçerli olabilmesi ise noterlik onayına bağlıdır. 


Kira sözleşmesinde kira bedelinin net/brüt olduğu, cinsi, ödenme süresi, zamanı ve şekli, aylık ödemelerde bir aylık kiranın ödenmemesi halinde takip eden aylara ait kira bedellerinin de muaccel olacağı, hangi oranlarda arttırılacağı; borçlardan kiracı ile birlikte kefilin de müşterek ve müteselsil olarak sorumlu olduğu ve sözleşmenin her yenilendiği dönemde kefilin de sorumluluğunun devam edeceği; kiralananın cins ve kullanım amacı, bu amaç dışında kullanılamayacağı, kiracının sözleşmeyi devir ve ciro edemeyeceği, yanına ortak alamayacağı; kiralananla birlikte teslim edilen demirbaşların listesi; kiracının, mal sahibinin yazılı izni olmadan tadilat (değişiklikler) yapamayacağı; depozito bedeli ve iade şekli; kira müddeti ve dönem sonu için fesih bildirim şekli ve süresi; kira sözleşmesi tapuya şerh edilecekse buna dair şartlar; uyuşmazlık halinde hangi mahkeme ve icra dairelerinin yetkili olduğu belirtilmelidir. Ayrıca, kiracı ve/veya kiralayan tüzel kişi ise sözleşmeyi imzalayacak kişinin yetki belgesi ve imza sirküleri de kira kontratına eklenmelidir. Kullanılan matbu sözleşme ise istenmeyen maddelerin iptal edilmesi gerekir.