23 / 11 / 2024

Kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar!

Kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar!

Kiralayan ile kiracı arasında imzalanan, taşınmaz ile ilgili bilgilerin yer aldığı ve resmi bir nitelik taşıyan belge kira sözleşmesi olarak tanımlanıyor. Peki kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?


Kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar!

Kiralama işlemine konu olan gayrimenkul ile ilgili olarak ev sahibi ile kiracısı arasında imzalanan ve resmi bir nitelik taşıyan belgeye kira sözleşmesi deniyor.  


Kira sözleşmesi, ev sahibinin belirlenen süre zarfı içinde evin kiralanacağına; kiracının da evi kullanmasına karşın belirlenen kira bedelini ödeyeceğine dair imzalanıyor. Taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesinde yer alan bilgilerin doğru ve eksiksiz olması önem arz ediyor.


Kira sözleşmesi, taraflar arasında bir şahit huzurunda da imzalanabilyor. Karşılıklı imzaların atılması ve tarihin belirtilmesi ile sözleşme resmi bir nitelik taşımış oluyor. Peki kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?


Kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanıyor:


-Kira sözleşmesinde öncelikle kira sözleşmesini imzalayacak olan kişinin gerçekten evin sahibi olup olmadığından emin olunması gerekiyor. Bu da tapu kayıtları incelenerek öğrenilebiliyor. 


-Sözleşmede kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarası gibi ana unsurların yazılmış olması gerekiyor. Ayrıca ev sahibinin ve varsa kefilin iletişim adresleri de sözleşmeye kaydediliyor. 


-Taraflar sözleşmeyi birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalanması gerekiyor. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalanmasına da dikkat edilmesi gerekiyor.


-Kira sözleşmesinde belirtilen adres kısmında, kiralanacak konutun adresinin doğru yazılıp yazılmadığından emin olunması gerekiyor. 


-Kiranın ne kadar olduğu hem yazı hem de rakam ile yazılıyor. Kira bedelinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında yatırılacağının da sözleşmede yer alması gerekiypr. Ayrıca sonradan sıkıntı yaşamamak için kira bedelinin hangi dönemlerde hangi oranda artırılacağı da açıkça belirtiliyor.


- Sözleşmede depozito veriliyorsa niçin verildiği ve hangi şartlarda geri alınacağı maddeler arasında yer alıyor. İspat bakımından depozito miktarını yazmak ve imza altına almak da önemli oluyor.


-Kiralanan evin hangi koşullarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir maddenin de sözleşmeye eklenmesi gerekiyor. 


-Kiracının mal sahibinin yazılı izni olmadan tadilat yapamayacağı da belirtiliyor. 


-Ayrıca kira sözleşmesinin süresine ve yenileme dönemlerine ilişkin bilginin de sözleşmede yazılmasına dikkat edilmesi gerekiyor.


-Kira sözleşmesi ve maddeleri konusunda herkes yeterli bilgiye sahip olmayabiliyor. Bu nedenle hem mal sahibi hem de kiracı açısından doğru yönlendirmeye yapabilecek uzman bir gayrimenkul danışmanıyla çalışmak büyük fayda sağlayabiliyor.

Kira sözleşmesi kaç yıllığına yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com