24 / 04 / 2024

Kira beyannamesi kimler verecek 2018?

 Kira beyannamesi kimler verecek 2018?

1 Ocak - 31 Aralık 2017 tarihleri arasında taşınmazını kiraya vererek gelir elde eden kimseler bu, kira gelir vergisi beyannamesi vermek ve ödemek ile yükümlü oluyor. Peki kira beyannamesi kimler verecek 2018? diyorsanız işte yanıtı...


 

Kiracısı olan ev ve işyeri sahipleri bir sene boyunca elde ettikleri gelir için vergi ödemekle mükellef oluyor. Söz konusu kira gelir vergisini yalnız istisna sınırından yüksek geliri olanlar ödüyor. 


Bu sınırın altındaki gelirler için vergi ödemesi yapılmıyor. Kira gelir vergisi için istisna sınırları her sene yeniden belirleniyor.


2018 kira gelir vergisi istisna tutarları 


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden; 


-Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2017 yılı için 3 bin 900 TL) aşanlar, 


- İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2017 yılı için 30 bin TL) aşanlar, (Beyanname verme sınırı olan 30 bin TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.) 


- Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2017 yılı için  bin 600 TL) aşanlar yıllık beyanname verecek.


Bu sınırın üstündeki gelirler için mal sahiplerinin gelirlerini beyan etmelerini ve vergilerini ödemeleri gerekiyor.


Kira gelir vergisi beyannamesi 25 Mart haftasonuna denk geldiği için 26 Mart'a kadar veriliyor. Ödemeler ise 31 Mart'ta sona eriyor. Hem beyanname hem ödeme işlemleri ilgili vergi dairesine gidilerek yapılabildiği gibi internet vergi dairesi şubesinden de gerçekleşebiliyor.



Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Konuttimes.com