28 / 03 / 2024

Kira beyanname verme süresi 2016!

Kira beyanname verme süresi 2016!

Konutunu, işyerini kiraya veren mal sahiplerinin bir sene boyunca elde ettiği kira geliri için beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor. Peki, kira gelir vergisi beyannamesi 2016 ne zaman verilir? İşte kira beyanname verme süresi 2016...


Kira beyanname verme süresi 2016!

2015 yılı içerisinde taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden kimseler, 2016 yılında Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergi mükellefi oluyor.


Kira gelir vergisi,  kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları tarafından ödenmesi gerekiyor.


Vergi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyanname veren mükellefler Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit şeklinde vergisini ödeyebiliyor.


Kira beyannameleri 1 - 25 Mart 2016 tarihleri arasında veriliyor. Buna göre hala istisna bedelinden yüksek geliri olup da beyanname vermeyen mükelleflerin son 3 günü bulunuyor. 


Beyannameler vergi dairesinden de internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemiyle de verilebiliyor.


Beyannameyi, kira geliri olan değil, istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler veriyor. 


Kira beyannamesi için istisna sınırları şu şekilde;

2015 yılı kira gelir vergisinde meskenlerde uygulanan istisna bedeli 3.600 TL iken; işyerlerinde uygulanan istisna bedeli ise 29.000 TL'dir.

Hazır kira beyannamesi sistemi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com