28 / 03 / 2024

Kira artış oranları Ekim 2017!

Kira artış oranları Ekim 2017!

Kira artış hesaplamalarında TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranları kullanılıyor. Bugün açıklanan enflasyon ile Ekim ayı kira artış oranları belli oldu. İşte kira artış oranları Ekim 2017..


 

Kira akdinin senelik olarak yenilenmesi halinde, yeni kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. 


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi oluyor. Kira artış hesaplamalarında ÜFE oranlarından on iki aylık veriler kullanılıyor.


Söz konusu oranlar, her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. TÜİK Ekim ayı kiralamaları için yapılacak zam hesabında kullanılacak ÜFE oranlarını bugün açıkladı.  Açıklanan verilere göre Ekim ayında ev kira sözleşmelerinde kullanılması gereken ÜFE oranı yüzde 13,26  oldu.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Eylül 2017


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,24 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %0,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre %9,78, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,28 ve on iki aylık ortalamalara göre %13,26 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,72 artış, imalat sanayi sektöründe %0,35 artış, elektrik ve gaz sektöründe %1,57 düşüş ve su sektöründe %0,34 artış olarak gerçekleşti.


Aylık en fazla artış ham petrol ve doğal gazda gerçekleşti


Bir önceki aya göre en fazla artış; %4,31 ile ham petrol ve doğal gaz, %3,90 ile kok ve rafine petrol ürünleri, %3,08 ile ana metallerde gerçekleşti. Buna karşılık basım ve kayıt hizmetleri %4,61, gıda ürünleri %1,80 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme %1,57 ile bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.

 

Ana sanayi gruplarında aylık en fazla artış ara mallarında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2017 yılı Eylül ayında aylık ve yıllık en fazla artış ara mallarında gerçekleşti.



Kira artış oranları Eylül 2017!

 



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com