20 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümden kimler yararlanabilir?

 Kentsel dönüşümden kimler yararlanabilir?

Kentsel dönüşüm, kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma veya sağlıklı hale getirmek için uygulama yapılması anlamına geliyor. Peki, kentsel dönüşümden kimler yararlanabilir?


 Kentsel dönüşümden kimler yararlanabilir?

Kentsel dönüşüm kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi oluyor. Bu şekilde de kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanıyor

Kentsel dönüşüm, bir kentte var olan yapı bozukluklarının giderilmesi ve daha refah ve daha güvenli bir yaşam alanının oluşabilmesi için kent genelinde yapılan dönüşüm çalışmaları olarak ifade ediliyor.

Riskli olarak ilan edilen bölgelerde yer alan ve risk kapsamında yer alan ekonomik ömürlerini tamamlayan ve depremden dolayı hasar gören yapılar yıkılarak, yerine sağlam binalar inşa ediliyor. Kentsel dönüşümden faydalanılabilmesi için aşağıdaki niteliklerin mevcut olması gerekiyor: Kentsel dönüşümden faydalanmak isteyen kimselerin öncelikle söz konusu binalar için bir deprem risk raporu alması ve rapor ile binanın riskli olduğunun tespit edilmiş olması gerekiyor.

Bunun için ise yapılan başvuru sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı teknik donanıma sahip kuruluşlar binanın riskli olup olmadığına dair tespit yapıyor.Başvuru için ise bakanlığın sitesinden Türkiye haritası üzerinden bulundukları şehrin seçilmesi gerekiyor. Açılan sayfada bakanlıktan lisanslı kuruluşların listesi sıralanıyor. Bu listeden seçilen bir kuruluşa başvuru yapılabiliyor. Riskli olarak tespit edilen binadaki malik ve kiracılar devletin sunmuş olduğu desteklerden faydalanabiliyor.


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com