16 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde malik 2/3 çoğunluğa katılmazsa ne olur?

 Kentsel dönüşümde malik 2/3 çoğunluğa katılmazsa ne olur?

Kentsel dönüşümde riskli yapı yıkıldıktan sonra yapılacak uygulamalara sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin en az 2/3 çoğunluğuyla karar veriyor. Peki kentsel dönüşümde malik 2/3 çoğunluğa katılmazsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı...


Kentsel dönüşümde malik 2/3 çoğunluğa katılmazsa ne olur?

Kentsel dönüşümde binanın risk tespitini yaptırmak için maliklerin 2/3 çoğunluğu ile karar alınmasına gerek olmuyor. Risk tespiti için maliklerden birinin müracaatı yeterlidir. 


Ancak, diğer aşamalarda 2/3'lük çoğunluk dikkate alınıyor. Riskli binanın yıktırılmasından sonra arsa hâline gelen taşınmaz malların malikleri tarafından değerlendirilmesi esas olacak ve yapılacak uygulamalara sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin en az 2/3 çoğunluğu ile karar veriyor. Peki kentsel dönüşümde malik 2/3 çoğunluğa katılmazsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı...


Riskli binanın yıkılmasından sonra, yapılacak işlemler konusunda maliklerin hisseleri oranında en az üçte iki (2/3) çoğunluk ile anlaşmaları gerekiyor.  En az üçte iki (2/3) çoğunluk ile alınan karara katılmayan maliklerin bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları; Bakanlıkça tespit ettirilen rayiç değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usulü ile satılıyor. 


Bu suretle paydaşlara satış gerçekleştirilemediği takdirde, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına resen tescil edilir ve yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsis edilmiş sayılır veya Bakanlıkça uygun görülenler TOKİ’ye veya İdareye devrediliyor. 


Bu durumda, paydaşların kararı ile yapılan anlaşmaya uyularak işlem yapılıyor.


Üzerindeki riskli bina yıkılmış olan arsanın maliklerine yapılan tebligatı takip eden otuz gün içinde en az üçte iki (2/3) çoğunluk ile anlaşma sağlanamaması hâlinde, bu arsalar için Bakanlık,  TOKİ  veya idare tarafından acele kamulaştırma yoluna gidilebiliyor. 


Kentsel dönüşümde arsa payının önemi!

 

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016