29 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm kredisi nedir?

 Kentsel dönüşüm kredisi nedir?

Olası bir depremden zarar görme ihtimali yüksek olan veya ekonomik ömrünü tamamlamış ve yapılar kentsel dönüşüm projesi kapsamına dahil edilip,bu yapılara para desteği sağlanabiliyor.Buna göre kentsel dönüşüm kredisi nedir?Kentsel dönüşüm kredisi kimlere verilir?


Kentsel dönüşüm kredisi nedir?

Bina yaşı çok uzun olan yada deprem,sel. vb felaketlerden ağır hasar görmüş yapılar kentsel dönüşüm adı altında değerlendiriliyor.Böylelikle can ve mal güvenliği az olan binalar, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp, yerine yeni yapılar inşa edilebiliyor.


Riskli bina tespitinin yapılabilmesi için, lisanslı şirketlere başvuruda bulunulması gerekiyor. .Tespitler neticesinde riskli yapılar için risk raporu çıkıyor ve kentsel dönüşüm süreci başlamış oluyor.


Kentsel dönüşüm kredisi ise, kentsel dönüşümden yararlanan hak sahiplerine sunulan devlet desteği olarak tanımlanıyor.kentsel dönüşümünü kendi yapmak isteyen maliklere bakanlık özel destek kredisi veriyor.Bu kredi için  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurulması gerekiyor.


Konut ve işyerini kendi imkanları ile yapmak veya edinmek isteyenlere,yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların sahipleri ile bu yapılarda en az 1 yıldır ikamet ettiği veya işyeri bulunduğu tespit edilenlere kredi açılıyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her yıl kimlerin özel hesaptan verilecek krediden yararlanacağını açıklıyor.


Kentsel dönüşüm kredisi her yıl değişiklik gösterebiliyor.2015 yılı kentsel dönüşüm kredisi;Bir hak sahibi, toplamda 500.000 TL'ye kadar kentsel dönüşüm kapsamında kredi hakkından faydalanabiliyor. Bir adet konut /iş yeri için bu 100.000 TL, güçlendirme kredilerinde ise 50.000 TL olarak sınırlandırılıyor.



Kentsel dönüşüm kararına nasıl itiraz edilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com