23 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar sürecek?

Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar sürecek?

Kentsel dönüşüm kira yardımı için taşınmazların bulunduğu ildeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekiyor.Peki kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar sürecek?


Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar sürecek?

Kentsel dönüşümle binası riskli olarak tespit edilen ve yıkılan malik ve kiracılara devlet bazı imkanlar sağlıyor. Kentsel dönüşümde devlet yardımları arasında kira yardımı da bulunuyor. 


Kentsel Dönüşüm Kanun esaslarına göre, anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması durumunda ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor. 


Kira yardımı için başvuru yapmak gerekiyor.Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuruları;

*Uygulama alanında, riskli alan veya rezerv alanı belirlenmesine ilişkin karar ve tapu belgesine istinaden ilgili kuruma,


*Uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda, riskli yapı tespitine ilişkin rapor ve tapu belgesine istinaden Müdürlüğe yapılıyor. İl Müdürlüğü de talebi Bakanlığa iletiyor.


Talepler inceledikten sonra kira yardımı süreci başlıyor.

Kira yardımı için riskli yapıda ikamet şartı aranıyor. Malik, kiracı ve sınırlı ayni hak sahibi olanlardan sadece bu şartı sağlayanlara ödeme yapılıyor.


Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebiliyordu. Ancak, kentsel dönüşüm kira yardımındaki bu "5 aylık toplu ödeme"den de vazgeçildi.Peki kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar sürecek?


6306 Sayılı Kanun çerçevesinde 2015 yılı için kentsel dönüşüm kira yardımı süresi 18 ay olarak belirleniyor.

2015 kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com