19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira bedeli yardımı ne kadar?

Kentsel dönüşüm kira bedeli yardımı ne kadar?

Kentsel dönüşüm kapsamında devlet yıkılacak evlerin yeniden yapılması süresi boyunca konut sahiplerine kira yardımında bulunuyor. Peki kentsel dönüşüm kira bedeli ne kadar?


Kentsel dönüşüm kira bedeli yardımı ne kadar?

Kentsel dönüşüm, kentteki sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getirilmesi amacı ile yeniden yapma veya sağlıklı hale getirmek için uygulama yapılması anlamına geliyor.  Kısaca kentsel dönüşüm kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi oluyor. Bu şekilde de kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binaların yeniden yapılarak olası doğal afetler sonucu oluşacak zararların en aza indirilmesi amaçlanıyor. 

Riskli olarak tespit edilen yapı için hazırlanan "Deprem Risk Raporu" Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra vatandaşın Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı için Bakanlık İl Müdürlüğü’ ne başvuruda bulunması gerekiyor.

Vatandaş devletin sunduğu Kentsel Dönüşüm Kredisi ile Kentsel Dönüşüm Kira Yardımından sadece bir tanesi kullanılabiliyor.

Kimler kentsel dönüşüm kira yardımı alabilir?

Deprem Risk Raporu Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra Binadaki Mülk Sahipleri Kentsel Dönüşüm Kira yardımından yararlanabiliyor.

Kentsel dönüşüm kira yardımı geri ödemesiz  İstanbul  için 18 ay boyunca 650 TL olarak tespit ediliyor.

Kanuna göre riskli binada en az 1 yıl Kiracı olduklarını belgeleyen kiracılar geri ödemesiz 1300 TL taşınma yardımı alabilir ve başka bir yerden daire alırken mülk sahipleri gibi Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanabilirler.

Kentsel dönüşümde kira yardımı ne kadar?

Eviniz için alabileceğiniz Bakanlıkça Sübvanse edilmiş Kentsel Dönüşüm Kredisini aşağıdaki gibi hesap edebilirsiniz. Şuanda mevcut 100 m2 bir evinizin olduğunuz düşünelim.

Kentsel Dönüşüm Kredisi = 100 m2 x 600 TL = 60.000 TL  kullanabilirsiniz.

20 dairelik ve Herbiri 100 m2 olan bir Bina için Kullanılabilecek Kentsel Dönüşüm Kredisi ise;

20 daire x 100 m2 x 600 TL= 1.200.000 TL olarak tespit ediliyor.