29 / 03 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar!

Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, arsa sahibi ya da sahipleri ile müteahhit ya da müteahhitler arasında imzalanabiliyor. Peki kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar!

Arsa sahibi veya sahipleri ile arsa payı karşılığı inşaatı yapmayı taahhüt eden yüklenici müteahhit arasında imzalanan sözleşmeye kat karşılığı inşaat sözleşmesi adı veriliyor. 


Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, tarafların haklarının yanı sıra, binanın nasıl inşa edileceği, inşaatta hangi malzemelerin hangi markaların kullanılacağına dair bilgilere yer verilmesi gerekiyor.


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde inşaatı yapılacak taşınmaz malda hangi dairenin devrinin yapıldığına ilişkin esaslara da yer veriliyor. 

Aynı dairenin birden fazla kişiye devrinin engellenebilmesi için bu sözleşme tapuya şerh edilebiliyor. Ancak bazı durumlarda bu istem reddedilebiliyor.


Kat karşılığı sözleşmelerinin resmi olarak (noter vasıtasıyla) hazırlanması gerekiyor.  Aksi takdirde, sözleşmeler amaca uygun sözleşme tanzim edilmemiş oluyor ve yasalar önünde geçerliliği bulunmuyor. Peki kat karşılığı inşaat sözleşmesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde öncelikle müteahhit firmanın daha önce yaptığı işler incelenmesi gerekiyor. Daha sonra müteahhit hakkında bankalardan, firmalardan bilgi toplanması gerekiyor. 


Müteahhit firma ya da müteahhit, inşaatlarını vermiş olduğu zamanda teslim ediyor mu, etmiyor mu kontrol edilmesi önemli oluyor. Kat karşılığı sözleşme yaparken her iki tarafı da zor durumda bırakmayacak şekilde hazırlanması oldukça önem teşkil ediyor.

Müteahhit ile kat karşılığı sözleşme örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com