19 / 04 / 2024

Kat irtifaklı evin emlak vergisi 2015!

 Kat irtifaklı evin emlak vergisi 2015!

Emlak Vergisi Kanunu kapsamında tüm taşınmazlar için ödenen emlak vergisi, kat irtifaklı ev için de ödenmesi gerekiyor.Her sene ödenen tutar değişiklik gösterebiliyor.İşte kat irtifaklı evin emlak vergisi 2015!


Kat irtifaklı evin emlak vergisi 2015!

Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller  emlak vergisine tabi tutuluyor. Yapılı veya yapısız tüm taşınmaz mal sahiplerinin her sene emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor.


Emlak vergisi ödemelerinde bazı muafiyetler söz konusu oluyor. Bu muafiyet, sıfır oranlı emlak vergisi olarak nitelendiriliyor.


- 200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve yazlık eve sahip olmamak şartı ile;

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler,

- Hiçbir geliri olmayanlar,

- Şehit yakınları,

- Dul ve yetimler,

- Gaziler, emlak vergisi ödemekle yükümlü olmuyor.


Emlak vergisi ödemeleri yılda iki eşit taksit halinde yapılabiliyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenen emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri Kasım ayında yapılıyor.


Birden fazla konuta veya birden fazla konut hissesine sahipleri ,200 metrekareden küçük kışlığı yanında bir de yazlık ev sahipleri,Emekli aylığı dışında geliri olanlar, çalışanlar,kira geliri, faiz geliri açıkçası başka geliri olanlarda, emlak vergisinden muaf tutulamıyor.


Kat irtifaklı evin emlak vergisi 2015!

Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.



Kat irtifakı için gerekli belgeler!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com