20 / 04 / 2024

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş süresi!

 Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş süresi!

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş Kat Mülkiyetleri Kanununda ele alınıyor.Peki kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş nasıl oluyor?Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş süresi nedir?


Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş süresi!

Kat irtifakı inşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde almayı düşünülen dairenin hissesine düşen arsa tapusu anlamına geliyor.Kat irtifakı tapusu, inşaatı henüz başlamamış ya da inşaat halindeki ev için, müteahhit ile evi satın alan arasında yapılan karşılıklı bir anlaşmadır ve tapu dairesinden alınıyor.Tarafların bu belgeyle birbirleri hakkında yükümlülükleri oluyor. Bu belgeyle binayı yapan binanın özellikleri, metrekaresi, modeli vs hakkında taahhüt verirken, evi satın alan da ödemeler konusunda söz vermiş oluyor.

Arsa payı devredildiğinde kendiliğinden devredilmiş oluyor


Kat irtifakı bir arsanın maliki veya paydaşları lehine arsa payına bağlı olarak kuruluyor. Arsa payı kat irtifakından ayrı olarak devredilemeyeceği gibi miras yoluyla da geçemiyor ve başka bir hakla kısıtlanamıyor. Arsa payı devredildiği zaman ona bağlı kat irtifakı da kendiliğinden devredilmiş oluyor.


Kat irtifakı resmi senetle ve tapu siciline tescil ile doğuyor. Bu resmi senet tapu sicil müdürlüğünce düzenleniyor ve kat irtifakına konu olan arsanın tamamı bir kişiye ait ise resmi senet düzenlenmeyip istem belgesi düzenleniyor.


Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş süresi!

Kat mülkiyeti ise inşaat çalışmaları tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, mahzen, depo gibi bölümlerinden ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya elverişli olanları üzerinde, o gayrimenkulün maliki veya ortak malikleri tarafından, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun hükümlerine göre kurulan bağımsız mülkiyet hakları olarak tanımlanıyor. 


Kat mülkiyeti alabilmek için belirli şartların bulunması gerekiyor.Bu şartlar:

Ana yapının inşaatının tamamlanmış olması,bölümlerin bağımsız olması,Ana yapının tümünün kat mülkiyetine çevrilmesi,ana yapının kagir olması,İskan belgesinin alınmış olmasıdır.


Kat mülkiyeti binanın bulunduğu belediyelere başvuru yaparak çıkartılabiliyor.Başvuruda ilk iş binanın müteahhitlerine düşüyor.Kat mülkiyeti alımı için genel inşaat projesi,Vaziyet planı,Yapı kullanma izin belgesi (iskan),Her bağımsız bölümün arsa payını, kat, daire, iş bürosu gibi nevini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini gösteren liste yönetim planı ve maliklerin nüfuz cüzdanları ile vesikalık fotoğrafları gibi belgelerin tamamlanmış olması gerekiyor.


Yapının tamamlanmasından sonra kat irtifakının kat mülkiyetine çevrilmesi, kat irtifakının tesciline ait resmi senede ve 12 nci maddede yazılı belgelere dayalı olarak, yetkili idarece yapı kullanma izin belgesinin verildiği tarihten itibaren altmış gün içinde ilgili tapu idaresine gönderilmesi üzerine tapu dairesi tarafından resen yapılır (KMK.14/3).



Dikey kat mülkiyeti nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com