20 / 04 / 2024

Kat irtifakı nasıl kurulur?

 Kat irtifakı nasıl kurulur?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılması planlanan veya henüz tamamlanmadan bağımsız bölümlere ayrılması durumunda tapu müdürlüğünden verilen tapu örneği olarak biliyor. Peki kat irtifakı nasıl kurulur? İşte yanıtı...


Kat irtifakı nasıl kurulur?


Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılacak olan yapının birden fazla kat ve bağımsız bölümden oluşması durumunda uygulanıyor. Kat mülkiyetine geçiş esaslarına dayanarak, arsanın maliki tarafından arsa payına göre kurulan irtifak hakkına deniyor.


Müteahhit bir yapıyı inşa etmek için o yapı projesini çizdiriyor. Belediyeye gidip inşaat izni alan müteahhit, arsayı dairelere ayırıyor. Daha sonra kat irtifak tapusu çıkartması gerekiyor. Kat irtifak tapusunda ise daire numaraları ve bu dairelerin kime ait olduğu detaylarıyla yazılı ifade ediliyor.


Kat irtifakı tapusu genelde inşaat halinde satın alınan bağımsız bölüm için geçerli oluyor. İnşaat halinde, inşaatı yapan firma arsa tapusu mevcuttur. Arsa tapusunda () no.lu bağımsız bölümüm kat irtifakı şeklinde tapusu veriliyor. Kooperatiften ev alınması durumunda da kat irtifak tapusu veriliyor. Kooperatif evi yapmaya başlıyor, kuralar çekiliyor ve çıkan daire () no.lu bağımsız bölüm olarak tapuda geçiyor.