23 / 04 / 2024

Kat irtifakı için gerekli belgeler!

 Kat irtifakı için gerekli belgeler!

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılacak olan yapının birden fazla kat ve bağımsız bölümden oluşması durumunda uygulanıyor. İşte kat irtifakı için gerekli belgeler...


Kat irtifakı için gerekli belgeler!


Herhangi bir arsa üzerinde yapılmakta veya ilerde yapılacak olan bir veya birden çok yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan, mağaza, salon ve depo gibi ayrı ayrı ve başlı başına kullanmaya elverişli bölümleri üzerinde, yapı tamamlandıktan sonra geçilecek kat mülkiyetine esas olmak üzere, o arsanın maliki veya paydaşları tarafından arsa payına bağlı olarak kurulan irtifak hakkına kat irtifakı deniyor. 


Kat irtifakı bir arsanın maliki veya paydaşları lehine arsa payına bağlı olarak kuruluyor. Arsa payı kat irtifakından ayrı olarak devredilemeyeceği gibi miras yoluyla da geçmiyor ve başka bir hakla kısıtlanamıyor. Arsa payı devredildiği zaman ona bağlı kat irtifakı da kendiliğinden devredilmiş oluyor. 


İşte Kat irtifakı için gerekli belgeler!


* Ana gayrimenkulün yönetim planı tüm maliklerce imzalanmış olmalıdır.

* Yapının bir mühendis ya da mimar tarafından yapılması gerekmektedir.

* Taşınmaz malın arsa payı, adedi, parsel ve paftası belirtilmelidir. 

* Söz konusu yapının belediye tarafından onaylanması şarttır.

* Arsa üzerinde inşa edilecek olan yapının konumu, arsada yer alacak olan yollar, caddeler, parklar, bahçeler belirtilerek belediyenin onayının alınması zorunludur.

* Bütün bağımsız bölümlerin ayrı ayrı değerleri, bu değerlere orantılı bir şekilde arsa paylarının yazılı olduğu bir dilekçe gereklidir.

* Bağımsız bölümlerin sırasıyla tüm detaylarının yazılı olduğu bir liste düzenlemelidir. Bu listenin tüm malikler tarafından imzalanarak, noterde onaylanmış olmalıdır.

* Tarafların nüfus cüzdanı, pasaportu ve vergi numarası bildirilmelidir.