Kira sözleşmesi süresi biten ve taraflar arasında uzatılan kira ilişkilerinde yıllık kira artış oranı uygulanıyor. Peki kanuni kira artış oranı nedir?
Kanuni kira artış oranı nedir?
Taşınmaz mal kiralamaları için taraflar arasında bir yıllık kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.
Kira sözleşme süresinin bitmesi halinde, tarafların sözleşmeyi feshetmemesi durumunda sözleşme yenilenmiş oluyor. Sözleşmenin yenilenmesi durumunda ise taşınmaz sahibi kiracısına zam yapabiliyor.Peki kanuni kira artış oranı nedir?
Evlerde kiracıya dönemin ÜFE oranlarında zam yapılıyor. Borçlar Kanununun 344. maddesine göre, zam bu oranlardan yüksek bir oranda yapılamıyor.
MADDE 344 -
Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.
Kira artışı nasıl hesaplanır 2015?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com