23 / 04 / 2024

Kaçak inşaat nedir?

 Kaçak inşaat nedir?

Bir arsanın üzerine yapılması planlanan veya yapılan yapıların gerekli hukuki prosedürleri tamamlamadan yapmış olmaları durumu olarak ifade ediliyor. Kaçak inşaat nedir? İşte ayrıntıları...


 Kaçak inşaat nedir?

Bir arsa veya arazinin üzerine yapılması planlanan inşaatın mutlaka belirtilen hukuki prosedürlere uygun olması gerekiyor. Kaçak inşaat nedir? sorusuna ise bu bağlamda; İmar Kanunu yönetmeliklerine ve bir kısım kanunlarca belirlenmiş hükümlere uygun olmadan yapılan yapılardır cevabını verebiliriz. Bir inşaatın kaçak olarak belirlenmemesi için mutlaka inşaat ruhsatı alınarak yapımına başlanması ve en son iskan ruhsatı alınarak oturuma uygun hale getirilmesi gerekiyor.


Kaçak inşaat


Bir arsada bulunan yapının kaçak durumda olması inşaatına başlanmadan önce inşaat ruhsatı almamış olması anlamına geliyor.İnşaat ruhsatı daha önce ruhsatı alınan bir yapıda değişiklik yapılmak istenmesi durumlarında tekrar alınıyor. İnşaat ruhsatı eğer arsa belediye sınırları içindeyse belediyeye, belediye sınırları dışındaysa valiliğe başvuru yapılarak alınabiliyor.


Kaçak inşaat, kendisine veya başkasına ait bir arsa üzerinde yetkili kurumlardan hukuksal olarak inşaat ruhsatı alınmaması veya ruhsat alındıysa bile ruhsata aykırı bir şekilde inşaatın yapılması durumların söz konusu oluyor. Kaçak inşaatlar için İmar Kanunu'nun 26, 27 ve 32. maddelerinde belirtilen bir çok idari yaptırımlar bulunuyor. Bunlar arasında en sıklıkla kullanılan cezalar, para cezaları ve yıkım cezaları oluyor.


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com