24 / 04 / 2024

İskansız evin emlak vergisi!

 İskansız evin emlak vergisi!

Emlak vergisi ödeyecek vergi mükellefleri, taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye iki eşit taksit şeklinde vergiyi ödeyebiliyor.Peki iskansız evin emlak vergisi var mı?İşte iskansız evin emlak vergisi..


İskansız evin emlak vergisi!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre Türkiye'de  bulunan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi ödeniyor. Vergi ödemeleri taşınmazların bağlı olduğu belediyede yapılıyor.


Taşınmazın şehir dışında olamsı sebebiyle vergi PTT ile ödenebiliyor.Aynı zamanda internet aracılığıyla da vergi yatırabiliyor.


Emlak vergisi her yıl iki eşit taksitte ödeniyor. 2015 yılı emlak vergisi ödemeleri 1. taksit zamanı 1 Mart'ta başlamıştı.vergi ödemeleri 1 Haziran tarihine kadar devam ediyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor. İsteyen vergi mükellefleri verginin tamamını tek seferde de ödeyebiliyor. 


200 metrekareyi geçmeyecek meskene sahip olanlar,

Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar,

Emekliler

Hiçbir geliri olmayanlar

Ev hanımları

Şehit yakınları

Dul ve yetimler

Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor. 


Tapulu gayrimenkulde tapu kimin adına ise o kişi emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor.  Tapusuz gayrimenkulde ise emlak vergisi, noterde düzenlenen senedin ya da sözleşmenin imzalandığı gün doğuyor. Miras yolu ile gayrimenkul üzerinde hak sahibi olan kişilerde emlak vergisi yükümlülüğü vefatın meydana geldiği tarihte başlıyor. Peki iskansız evin emlak vergisi var mı?


Kat mülkiyeti olmayan iskansız gayrimenkul için emlak vergisi ödeniyor. Söz konusu gayrimenkulün vergisi için arsa tapusu değil, ev vergisi ödeniyor. 

İskansız evde oturmanın cezası var mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com