19 / 04 / 2024

İskanı alınmamış evin tapu masrafı ne kadardır?

 İskanı alınmamış evin tapu masrafı ne kadardır?

Tapu müdürlüğünde yapılan ev alım satım işlemleri için taraflar adına belli masraflar doğuyor. Peki İskanı alınmamış evin tapu masrafı ne kadardır? diyorsanız işte İskanı alınmamış evin tapu masrafı...


İskanı alınmamış evin tapu masrafı ne kadardır?

Tapu dairesinde taşınmaz mal alım satım işleminiz olduğunu düşünelim. Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların mülkiyet devir işlemleri, bağlı tapu dairesinde yapılıyor. 


Bu işlemlerin yapılabilinmesi için gerekli evraklar ile birlikte tapu dairesine başvurulması ve başvurunun ardından tapu masraflarının ödenmesi gerekiyor.Peki  İskanı alınmamış evin tapu masrafı ne kadardır? diyorsanız işte İskanı alınmamış evin tapu masrafı...


Binanın tapuya tescil edilmesi için iskan ruhsatı alınmış olması gerekiyor. Fakat iskan ruhsatı alınmayan binalarda müteahhitler tapuyu arsa payı olarak veriyor. 


Durum böyle olunca insanlar da tapuda arsa payı olarak görünen meskenlerde oturuyor.  Tapu harcı gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç tahsil ediliyor. Buna göre toplamda binde 40 oranında harç ödemesi yapılmış oluyor.


Örneğin satış bedelinin 200 bin TL olduğunu düşünelim. Bu durumda, alıcı 4 bin TL, satıcı 4 bin TL olmak üzere toplamda 4bin TL tapu harcı ödenmiş oluyor.


Ayrıca sadece alıcı tarafından tapu döner sermayesi de tahsil ediliyor. Tapu döner sermaye bedeli 2016 yılı için 87,25 TL olarak tahsil ediliyor.

İskanı alınmamış daire kiralanır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com