19 / 04 / 2024

İskan sınırı nedir?

 İskan sınırı nedir?

İskan sahası, yerleşim alanı olarak tanımlanıyor. Yerleşme alanı ise, imar sının içindeki yerleşik alanla gelişme alanlarının tümünü kapsayan alan olarak ifade ediliyor. Peki, iskan sınırı nedir?


İskan sınırı nedir?

İskan sahası, yerleşme alanı olarak tanımlanıyor. Yerleşme alanı ise, imar sının içindeki yerleşik alanla gelişme alanlarının tümünü kapsayan alan olarak ifade ediliyor. İskan sınırı ise; İmar planı sınırı içindeki yerleşik ve gelişme alanlarının tümüne diyor.

İmar sınırı içinde inşaata izin verilen alan olan iskan sahası, bir kentin düzen tasarısında, yapı yapılmasına olur verilen alan olarak da tanımlanıyor.

Gelişme alanı - inkişaf sahası:

İmar plânı sınırı içinde kalan ve plân programın da saptanan sûrej için şehrin gelişmesine aynian alandır.

Yerleşik alan - meskun saha:

İmar plânı yapıldığı sırada yerleşilmiş bulunan alandır.

Yerleşme dışı alan - iskan harici saha:

İmar plânı sının ile imar sının arasında kalan ya yerleşik alan içinse olup da imar plânlarında yerleşmeye izin verilmeyen alanlardır.

İmar, belediyelere bağlı olan ve üzerinde gelişim adına planlar uygulanan alanlara deniyor. İmar planları, şehir ve ilçe belediyeleri tarafından yapılıyor. Peki buna göre imar sınırı nedir, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.

İmar sınırı

En az belediye sınırı olmak üzere varsa mücavir alanı da içine alan sınırı ifade ediyor.

İskan sınırı

İskan sınırı ise imar planı sınırı içindeki yerleşik alanların ve gelişme alanlarının tümüne deniyor. İskan sınırı, imar sınırı içinde yapı yapma izni verilen bölgeler ile izin verilmeyen bölgeleri ayırıyor.


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com