18 / 04 / 2024

İskan alınmazsa ne olur?

 İskan alınmazsa ne olur?

İskan raporu, ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini gösteriyor. Peki, iskan alınmazsa ne olur? İşte yanıtı...


İskan alınmazsa ne olur?

İskan raporu; Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren ve Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenlenen bir belgedir. Peki bir binaya iskan alınmazsa ne olur?

İskan izni, söz konusu yapının inşaat çalışmaları bittikten sonra alınıyor. İnşaat çalışmaları tamamlanmayan binaya iskan alınamıyor.

Buna karşın inşaatı tamamlanmış ancak ilgili şirketin, binayı inşaatı tasdikli projeye uygun yapmaması halinde; imara uygun yapmaması halinde; kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi halinde iskan izni verilmiyor. Peki iskan raporu alınmazsa ne olur?

Genel iskan alınmazsa ne olur?

İskanı alınmamış gayrimenkuller için ciddi yaptırımlar bulunuyor. Bu yaptırımlar arasında; İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanması; bunun da daha yüklü fatura anlamına gelmesi.

Elektrik faturası da iskan alınmamışsa yüksek gelecek, yeni binalarda iskan yoksa elektriği yüksek tarifeden ödeyecekler.

Ayrıca, iskanı olmayan bir daireye sahip kişi, konut kredisi ile evini satamıyor.

İskan nasıl alınır?

Binalara iskan raporu alınması için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile ilgili Belediyeye başvurması gerekiyor. Belediye yapılacak başvuruda aşağıdaki belgelerin temin edilmesi gerekiyor.

-Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,

-Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi,

-Dış Kanal Belgesi (İZSU),

-Telekom Olur Yazısı,

-Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu,

-Cephe fotoğrafları – 13 18 cm,

-Emlak /Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

-Proje Müellifleri Raporu,

-Tapu kaydı bilgileri.


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler