19 / 04 / 2024

Isı pay ölçer zorunluluğu kalktı mı?

 Isı pay ölçer zorunluluğu kalktı mı?

Radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini sağlayan sisteme ısı pay ölçer sistemi olarak tanımlanıyor. Peki Isı pay ölçer zorunluluğu kalktı mı? Isı pay ölçer zorunluluğu var mı? diyorsanız işte yanıtı...


Isı pay ölçer zorunluluğu kalktı mı?

Merkezi sistem ile ısınan binalarda her dairenin tüketimini bireysel olarak hesaplayan ve bu hesaplamalar doğrultusunda binaların ısı giderinin adil şekilde paylaştırılmasını cihaz sayesinde sağlayan sisteme ısı pay ölçer adı veriliyor.  


Isı pay ölçer ile dairelerin tüketim dağılımı ortaya çıkıyor ve tüketim dağılıma göre ödemeler yapılıyor. 


Bu sistem sayesinde her ev kendi kullanmış olduğu enerjinin parasını ödüyor. Isı pay ölçerler monte edilmiş olduğu radyatörün ısısı ile oda ısısı arasındaki farkı ölçerek kullanılan enerjiyi hesaplıyor.  


Her pay ölçer içinde bulunan bir radyo vericisi sayesinde, topladığı verileri gönderiyor. Bazı ısı pay ölçüm sistemleri bina içine girmeden de tüm tüketim verilerini toplayabiliyor.Peki Isı pay ölçer zorunluluğu kalktı mı? Isı pay ölçer zorunluluğu var mı? diyorsanız işte yanıtı...


Konuyla ilgili Bakanlık açıklaması şu şekilde:


Bakanlık açıklaması:

"Apartman yönetim kurullarının ısı pay ölçer cihazlarının kurulmaması ya da kullanılmaması konusunda, oy çokluğuyla aldığı her türlü karar yok hükmünde kabul ediliyor. 


Apartmanlarda ısı kontrol cihazları olan termostatik vanaların, ısı pay ölçerlerin veya ısı sayaçlarının kullanımına izin vermeyen yönetici ya da sorumlular hakkında Enerji Verimliliği Kanununa muhalefetten dava açılabiliyor.


Merkezi ısıtma sistemlerine sahip binalarda, kat maliklerinden birinin istemesi üzerine ısı kontrol cihazlarının kurulumu ve kullanılması mümkün. Kullanım alanı iki bin metre kareden büyük binalarda, bina yönetim kurullarında tüm kat maliklerinin oy birliğiyle karar alınmadığı sürece, oy çokluğuyla alınan kararlar yok hükmünde olacak ve ısı kontrol cihazlarının kullanılması gerekecek."

Isı pay ölçer radyasyon yayar mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com