29 / 03 / 2024

Isı pay ölçer taktırmamanın cezası var mı?

 Isı pay ölçer taktırmamanın cezası var mı?

Merkezi sistem ile ısıtılan konutlarda her radyatöre monte edilerek bireysel bazda tüketim değerlerini kaydediyor. Peki ısı pay ölçer taktırmamanın cezası var mı?


Isı pay ölçer taktırmamanın cezası var mı? 


Enerji Verimliliği Yasası ile Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmelik gereğince, 2 Mayıs 2007 tarihindeki merkezi veya sıcak su sistemine sahip mevcut binalar için 2 Mayıs 2012 tarihi 'Isı Pay Ölçer' denilen sistemin kurulması zorunluluğunun son günü idi. 


2 Mayıs 2007 tarihinden itibaren yapılmakta olan ya da yeni yapılacak merkezi ısıtma veya sıhhi sıcak su sistemine sahip binalar ise yapı kullanım izni aldıkları tarihten itibaren 5 yıl içinde ısı pay ölçer sistemini kurmak zorundadırlar.


Tüketici Hakları Derneği’nin açıklamasına göre; ısı pay ölçer sistemi kurma zorunluluğunu yerine getirmeyen konutlara, binalara, sitelere 'Kabahatler Kanunu'na muhalefet suçundan dolayı bin 600 TL ceza uygulanacak.


Isı payölçer cihazı, merkezi sistemle ısınan binalarda kullanılıyor. Amaç, her dairenin metrekareye göre değil, harcadığı yakıt miktarına göre fatura ödemesini sağlamak. Cihaz yurtdışında uzun süredir kullanıldığından hem eski, hem de yeni modelleri var. Ama her ikisinde de sistem aynı. Radyatörlerdeki klasik vanaların yerine sıcaklık ayarı yapabilen termostatik vanalar takılıyor. Peteğin üzerine de pay ölçer monte ediliyor.