29 / 03 / 2024

Isı pay ölçer nasıl çalışır?

 Isı pay ölçer nasıl çalışır?

Isı pay ölçer nasıl çalışır? Isı pay ölçer sistemi iki ayrı mekanizmadan meydana geliyor. Bunlarda ilki pay ölçer ve ikincisi de termostatik vana olarak karşımıza çıkıyor...


Isı pay ölçer nasıl çalışır?


Isı pay ölçer cihazları bulunduğu ortamın ısısına göre çalışıyor. Merkezi ısıtma ile ısınan binalarda 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı pay ölçer cihazının kullanım zorunluğu getirilmiştir.


Isı pay ölçer nasıl çalışır?

Isı pay ölçer sistemi iki ayrı mekanizmadan meydana geliyor. Bunlarda ilki pay ölçer ve ikincisi de termostatik vana olarak karşımıza çıkıyor. Isı pay ölçer sistemi sayesinde içinde bulunulan ortamın sıcaklığı istenilen seviyeye ulaştığında ısı pay ölçer termostatik vanayı uyarıp, içinden geçen sıcak suyu kesiyor. Böylece ortamın sıcaklığı istenilen ayarda tutulabiliyor. Bu yöntem sayesinde enerji tasarrufu da sağlanmış oluyor.


Isı pay ölçer sisteminde termostatik vana 1 ila 5 arasında bulunan kademelerle kullanılıyor. İlk kademe sıcaklık minimum 15 derece oluyor. Zaten yönetmeliğe göre de sıcaklık 15 derecenin altına düşürülemiyor. Kullanılmayan boş dairelerde ise bu ayar 1. kademede tutulabiliyor.