29 / 03 / 2024

İrtifak hakkı harcı 2017!

 İrtifak hakkı harcı 2017!

İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak olarak biliniyor. Peki İrtifak hakkı harcı 2017 ne kadar?


İrtifak hakkı; taşınmazlar üzerinde kurulabilen bir hak olarak ifade ediliyor. Bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz mal malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılıyor.


Kiralama ile karıştırılan irtifak hakkının kiralamadan farkları:İrtifak hakkının uzun süreli olup, tapuya tescil edilmesi, ön izin verilebilmesi ve irtifak hakkı doğrultusunda projeye dayalı tesis inşa edilebilmesi söz konusu iken, kiralamada gayrimenkul üzerinde sabit tesis yapımı söz konusu olmuyor. 


İrtifak hakkının kurulabilmesi için, ilgili gayrimenkulün bulunduğu il defterdarlıklarına, malmüdürlüklerine ve Maliye Bakanlığına hazırlanan bir dilekçe ile başvurulabiliyor. İrtifak hakkı için belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. 


İrtifak hakkı tesisinde 2017 yılında uygulanacak harçlar, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından hazırlanan tarife kapsamında yer alıyor.

 

İrtifak hakkı harcı 2017

Taşınmazın yüzölçümüne ve yöresel katsayıya bakılmaksızın her parsel için 122,00 TL.



Cins tashihi harcı 2017!

 


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com