18 / 04 / 2024

İpotekli arsa üzerine ev yapılır mı?

İpotekli arsa üzerine ev yapılır mı?

İpotek, halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesi olarak biliniyor. Peki ipotekli arsa üzerine ev yapılır mı? diyorsanız işte yanıtı...


İpotekli arsa üzerine ev yapılır mı?

İpotek, halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesi olarak karşımıza çıkıyor. 


İpotek akdi, resmi senet şeklinde ve tapu sicil müdürlüğü tarafından re’sen düzenlenerek gerçekleşiyor.


Böylece borçlu borcunu ödemediği takdirde, alacaklı ipotekli taşınmazı satarak, satış bedelinden alacağını tahsil etme fırsatına sahip oluyor.  


Borcu için borçluya ait arsaya konulan ipotek olarak karşımıza çıkıyor. Kimi zaman arsa almak için kredi çekilen banka tarafından bu ipotek konulabildiği gibi, başka bir borç içinde ipotek konulabiliyor. Peki ipotekli arsa üzerine ev yapılır mı? diyorsanız işte yanıtı...


İpotekli arsaya ev yapmak için öncelikle kredi kullanılan kuruluşla görüşülmesi gerekiyor. Yapılan görüşmede bankadan muvafakatname alınıyor.


Konut kredisi borçlusunun ve/veya ilgili müteahhitin farklı teminatları vermesiyle kredi kuruluşları bu hususta muvafakatname verebiliyor.


Bu sebeple kredi ile alınan arsa üzerinde ev inşa edilebilmesi için ilgili bankalarla irtibata geçilmesi gerekiyor.


İpotekli ev alırken nelere dikkat edilmeli?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com