23 / 04 / 2024

İpotek fekki için ne yapılır?

 İpotek fekki için ne yapılır?

GayrimenkUl almanın zorunlu aşaması olarak konut kredisinin tamamlanmasının ardından taşınmaz üzerinden ipoteğin fek edilmesi gerekiyor. Peki İpotek fekki için ne yapılır? İpotek fekki için gerekenler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


İpotek fekki için ne yapılır?

İpotek belgesi, tapu sicil müdürlüklerinde işlemlerin gerçekleştirilmesinin ardından, gayrimenkul üzerine ipotek tesis edilmesini belirten belge olarak tanımlanıyor. İpotek belgesi üzerinde gayrimenkul bilgileri, ada, parsel numaraları, taşınmaz sahibinin ve alacaklının bilgileri, ipotek faizi, ipotek bedeli ile ipoteğin derecesi yer alıyor. 


Konut kredisiyle alınan gayrimenkulün ödemelerin bitmesinin ardından gayrimenkul üzerine konulan ipoteğin kaldırılması gerekiyor. Tapu sicil müdürlükleri tarafından gerçekleştirilen ipotek kaldırma Fek Yazısı alınması gerekiyor.Peki İpotek fekki için ne yapılır? İpotek fekki için gerekenler nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


İpotek fekkinin yani kaldırılması için gerekli evrakların başında ipoteği koyan bankadan alınan ipotek fek yazısı ve T.C. kimlik belgesi geliyor. 


İpotek fek yazısı genellikle ipotek alacaklısı olan bankalar tarafından veriliyor. Bunun yanında elbette özel kişiler ipotek alacaklısı ise, onlar da fek yazısı verebiliyor. Öte yandan, gayrimenkul üzerindeki ipotek alacağı zamanında ödenmemiş ve icrai işlemler başlamışsa, ödeme yapıldığının ipotek ile ilgili icra müdürlüğüne bildirilmesi gerekiyor.


Bu anlamda ipotek fek yazıları da icra müdürlüğü tarafından resmi şekilde onaylatılarak alınabiliyor. Bu durumda, alacaklı icra dosyasına beyanda bulunuyor ve fek yazısı bu şekilde alınıyor.

2016 ipotek fek harcı!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com