25 / 04 / 2024

İmar revizyonuna itiraz edilir mi?

İmar revizyonuna itiraz edilir mi?

İmar uygulaması için hazırlanmış olan imar planının ihtiyaca cevap vermediği ve uygulamasının sorun olduğu durumlarda, hazırlanan yeni plana imar revizyonu adı veriliyor. Peki imar revizyonuna itiraz edilir mi? diyorsanız işte yanıtı...


İmar revizyonuna itiraz edilir mi?

Revizyon imar planı; Gerek nazım ve gerekse uygulama imar planlarının ihtiyaca cevap vermediği ve uygulamasının problem olduğu durumlarda; planın tümünün veya büyük bir kısmının plan yapım tekniklerine uyularak yenilenmesi sonucu elde edilen planı olarak ifade ediliyor.

  

Revizyon imar planları, bir yerleşmenin bütünündeki 1/5000 ve 1/25000 Ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama imar planlarının bir kesimi veya tümü değiştirilerek hazırlanıyor. Revizyon imar planı yaparken bazı hususlara dikkat ediliyor. 


İmar revizyonu yapılırken dikkate alınacak hususlar şu şekilde;

a.Planlama alanının ülkesel, bölgesel ve yerel konumu

b.Halihazır durum ve problemler

c. Demografik analizler

d.Sektörel hareketlilik ve değerlendirmeler

e.Doğal afet hareketlilik ve değerlendirmeler

f.Planlama alanı ile ilgili tarih ve tarihi ve doğal miras araştırmaları

g.Hukuksal ve mevzuata ilişkin incelemeler


Peki imar revizyonuna itiraz edilir mi? diyorsanız işte yanıtı...


3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca gerçekleştirilen arsa ve arazi düzenlemesine yönelik parselasyon işleminden Kanun’un 19/1. maddesinde belirtilen bir aylık askı süresi içerisinde haberdar olunması ve uygulamanın taşınmaz maliki aleyhine olduğunun tespiti durumunda düzenlemeyi yapan Belediye veya Valiliğe (plan-uygulama yapan idareye) itiraz edilebiliyor.


Belediye veya Valilikler itirazı yerinde bulursa gerekli düzeltmeyi yapıyor ve yeniden belediye encümeni veya il idare kurulunun onayına sunuyor.


İmar planına itiraz etme usulü nedir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com