28 / 03 / 2024

İmar kirliliğinin cezası nedir?

 İmar kirliliğinin cezası nedir?

İmar kirliliği, yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapılarak yerleşim yerlerinin oluşturulmasıdır. Peki İmar kirliliğinin cezası nedir?


İmar Kirliliği

İmar kirliliği, gecekondulaşma, kaçak yapılaşma, yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapılması ülkemizde büyük bir sorun teşkil ediyor. 

İmar kirliliğinin kanun ki yeri ve cezası;

MADDE 184 -

(1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

(3) Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(4) Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.

(5) Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.

Yapı Kullanım İzin Belgesi nasıl alınır?