25 / 04 / 2024

İmar durum belgesi için gerekli evraklar!

 İmar durum belgesi için gerekli evraklar!

İmar durumu belgesi,herhangi bir bölgede bulunan taşınmazların nasıl kullanılacağını gösteren belgeye deniyor.İmar belgesi almak için bazı evrakların temin edilmesi gerekiyor.İşte,imar durum belgesi için gerekli evraklar!


İmar durum belgesi için gerekli evraklar!

İmar durumu gayrimenkulün bulunduğu bölgenin nasıl kullanılacağına dair tüm kadastral bilgileri içeriyor.İmar durumu belgesi, söz konusu bölgenin imar durumuna göre ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanıyor. 


İmar durum belgesi; belli bir arsada yapılması istenen yapının imar planlarında alacağı şekli ve ne amaçla kullanılabileceğini,söz konusu arsanın yapılanma koşullarını,teknik şartlarının ne olması gerektiğini,arsa üzerine kaç katlı bir bina yapılması gerektiğini,yapının taban oturumunu,toplam kapalı alanı kaç metrekare olacağını,bahçe mesafelerini,ön ve yan boşlukları,tüm yapılanma koşullarını gösteriyor.


Arsanın sahibi imar belgesi almak istiyorsa,

*kimlik

*arsanın tapusu 

*çap belgesi ile belediyeye gitmek yeterli oluyor.


Fakat sahibi olunmayan bir arsanın imar durumu öğrenilmek isteniyorsa bu durum bazı belediyelerce sorun teşkil edebiliyor. Bazı arsaların imar durumları kamuya açılamıyor. Bu nedenle gayrimenkul sahibi ile gidilmesi gerekiyor.


İmar durumları, bölgeye, semte, mahalleye, sokağa hatta parsele kadar değişkenlik gösterebiliyor. Bu değişiklik bölgenin gelişimine bağlı olarak meydana geliyor. Ayrıca bölgede bulunan arsaların imar durumlarını büyükşehir belediyeleri veya yerel belediyeler değiştirebiliyor.


Ayrıca imar durum belgesinde, her hangi bir plan tadilatı olmaması durumunda İmar durum belgesinin geçerlilik süresi, 1 yıl olarak belirleniyor. 


1 yıl içinde yapı ruhsatı verilmez ise imar durum belgesinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor.



İmar durum belgesi dilekçe örneği!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com