29 / 03 / 2024

Geçit hakkı nedir?

Geçit hakkı nedir?

Geçit hakkı nedir? Genel yola çıkmak için yeterli yolu olmayan taşınmaz malikinin, tam değerini ödemek kaydıyla başkasının arazisinden uygun bir yerin kendisine tahsisini isteme hakkıdır.


Geçit hakkı nedir?

 Bu hak, bir şahıs veya taşınmaz lehine kurulabilir. Şahıs, gerçek veya tüzel kişi olabilir. Müşterek mülkiyette bir paydaşın tek başına bu hakki tesis etmesi mümkün olmayıp, tüm paydaşların işleme katılmaları gerekir. Geçit hakki, tarafların anlaşmasından sonra tapuda düzenlenecek resmi senetle (Bedelli/Bedelsiz olarak) veya mahkeme kararıyla (Bedelli olarak) kurulur.

 Geçme hakkinin nasıl (yaya olarak, traktörle vb.) ve ne zamanlar (mahsulsüz mevsimde, ekin biçildikten sonra, her zaman vb.) kullanılacağı resmi senette belirtilmelidir. Ayrıca, bu hakkin arazi veya arsanın neresinde kullanılacağı bir haritaya (Değişiklik Beyannamesi) bağlanmalıdır.

 Geçit hakkinin mahkeme kararıyla kurulmasında ise genel yola çıkmak için yeterli yolu bulunmayan taşınmaz maliki, karşılığını tam ödemek kaydıyla komşusunun kendisine uygun bir yeri yol olarak bırakmasını talep edip de mahkemece talebi kabul edilirse yolun yeri haritaya bağlanır ve kararın kesinleşmesinden sonra tapu sicilinin irtifak hakları sütununa kayıt yapılır.