19 / 04 / 2024

Gayrimenkul değer artış kazancı istisnası 2017!

 Gayrimenkul değer artış kazancı istisnası 2017!

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de yer alıyor. En son 31 Temmuz'da ödenecek değer artış vergisi 2. taksit ödemeleri devam ediyor...


Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde ödenmesi gereken vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de yer alıyor. Vergiyi taşınmazını edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satanlar ödüyor. 


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.


İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilmesi gerekiyor. Beyannameler elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden 25 inci günü akşamına kadar veriliyor.


Değer artış kazancı vergisi için bu sene istisna sınırı 11 bin TL olarak belirlendi. Bu sınırın üstündeki gelirler için beyanname ve 1. taksit dönemi Mart ayında sona erdi. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayının sonuna kadar ödenebilecek. 


Vergi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabiliyor. 


Ödeme yerleri

● Gelir vergisinde beyanname ve ödeme işlemleri ilgili vergi dairesinde,

● Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,

● Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı banka şubelerine,

● www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların kredi kartıyla ödenebiliyor. 


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com